Ohjaus- ja valmennusfilosofiani

04.01.2022

Ihan super pitkästä aikaa ajattelin kirjoittaa blogiani! Olen jo hetken miettinyt, että minun olisi hyvä tuoda enemmän julki selkokielellä sitä, mitä minun työni ja valmennusfilosofiani sisältää. Miksi teen asiat kuten teen ja mistä ammennan asiat työhöni? Mitä minä pidän ohjauksissani ja valmennuksissani tärkeänä ja kuinka ohjaan asiakkaitani käytännössä? Ainakin näihin kysymyksiin ajattelin nyt vastata, jotta tiedätte paremmin, miksi ja miten minä teen ja toimin. Ehkä tämä auttaa jotain päättämään, että haluaa juuri minut valmentajakseen/fysioterapeutikseen tai toteaa, että en ole häntä varten. Tilanne olisi win win!

Miksi juuri fysioterapian näkökulma? No, olenhan ammatiltani fysioterapeutti. Olen aina ollut kiinnostunut ihmisen liikkumisesta ja liikkeestä. Koen, että osaamiseni fysioterapian puolelta antaa minulle mahdollisuuden tarkastella asioita syvemmin ja tarkemmin. Osaan hyödyntää anatomiaa, biomekaniikkaa ja fysiologiaa ohjauksissani, ja huomion asiakkaideni terveydellisen tilan yksilöllisesti mm. sairauksien, vammojen ja kivun osalta. Suomen Fysioterapialiiton sivuilla lukeekin näin: "Fysioterapia on ammattiala, jonka erityisosaamisalueita ovat terveys, liike, liikkuminen ja toimintakyky." Melko laaja alue hallita, sanon minä. Toisaalta tämä saa minut ylpeäksi voidessani sanoa olevani fysioterapeutti!

Fysioterapiaan liitetään melko vahvoja mielikuvia ja ennakkoluuloja. Suurin mielikuva liittyy varmasti yksittäisiin tapaamisiin hoitohuonetiloissa, jossa toteutetaan fysioterapiaa aktiivin ja manuaalisin keinoin. Usein ajatellaan, että ammattilainen tekee työn hoitamalla asiakasta. Tämä ajattelu ei tietenkään ole varsinaisesti väärin, mutta muutama epäkohta siinä on. Fysioterapiaa voidaan toteuttaa missä tiloissa vain, itse toteutan hoitohuoneessa sekä kuntosalilla. Välillä myös ulkona. Fysioterapian keinot ovat aktiivisia tai manuaalisia, itse suosin tosin aktiivisia. Tällöin osallistan asiakasta, sillä hän on se, joka voi tehdä asioille jotain. Itse olen vieressä toki ohjaamassa ja kulkemassa vierellä osaltani. En tosin sano, etteikö manuaaliselle terapialle voisi olla aika ja paikka, itse uskon hyötyjen olevan lähinnä kosketukseen ja läsnäoloon liittyviä.

Olen koulutukseltani myös Auktorisoitu Personal Trainer. Kävin koulutuksen saadakseni enemmän ajatusta trainer maailmasta siihen, miten valmennus ja fysioterapia voisivat toimia yhdessä. Sain ajatusta enemmän siitä, mitä ihmiset toivovat valmennukselta ja miten huomioida harjoittelun ohjelmointia ja suunnittelua paremmin pidemmälle aikajaksolle. Valmennuksessa usein tarkoituksena on kuitenkin tavoitella asioita pitkällä aikavälillä esimerkiksi vuoden tai viiden vuoden ajalla. Perinteisemmässä fysioterapiassa ajanjaksot ovat usein lyhyempiä ja keskittyvät melko paljon käyntien ympärille. Valmennus antaa mahdollisuuden tarkastella asioita myös käyntien ulkopuolella, jolloin ohjaaminen on kokonaisvaltaisempaa.

Fysioterapiavalmennuksiini tulee asiakkaita kaikenlaisista lähtökohdista. Tavoitteet ovat hyvin erilaisia, mutta jokainen haluaa olla terve ja pystyä liikkumaan. Koen olevani siis ammattini ytimessä tehdessäni fysioterapeuttisia valmennuksia. 

FYSIOTERAPEUTTI PIIA WIRSÉN
3145679-9
Luotu Webnodella
Luo kotisivut ilmaiseksi!