Elämäni ohjenuora vai toiveeksi haihtuva pyrkimys?

14.08.2020

Meillä jokaisella on omat arvomme. Ne ovat kaikilla henkilökohtaisia ja erilaisia. Ne ovat muodostuneet meille meidän ympäristöstämme ja kokemuksistamme. Ne ohjaavat meidän käytöstämme ja jokaista päätöstämme elämässämme. Se, mikä on itselle tärkeää, ohjaa meitä päämääriimme. Siksi omia arvoja olisi joskus hyvä pysähtyä miettimään.

Jokainen meistä arvostaa varmasti ainakin jossain määrin omia läheisiämme ja ihmissuhteitamme. Olemme laumaeläimiä ja tarvitsemme ympärillemme välittämistä, luottamusta ja rakkautta. Läheisemme ovat usein tukenamme ja auttavat meitä pääsemään vaikeiden aikojen yli. Ainakin itse pidän omia läheisiäni suuressa arvossa, sillä he tekevät elämisestä elämisen arvoisen. Kokemukset kun ovat parhaita kokea muiden ihmisten kanssa. Itse arvostan muun muassa myös luontoa, rehellisyyttä sekä vapautta tehdä asioita omalla tavallani. Arvoja on siis monenlaisia.

Yksi tärkeimmistä arvoista itselleni on terveys. Tämä on ehkä luonnollista, sillä olen hakeutunut alalle, jossa tämä arvo on melkoisessa avainasemassa. Terveys on varmasti monen muunkin arvolistassa korkealla sijalla. Ihmiset haluavat pysyä terveinä pitkään. Haluamme pystyä toimimaan arkiaskareissa ilman esteitä ja haluamme pystyä liikkumaan ja kokemaan uusia asioita ilman kehomme ja mielemme rajoituksia. Tämä on aivan loogista. En tiedä, kiinnititkö edellisessä kappaleessa huomiota käyttämääni lauseeseen: "Ihmiset haluavat pysyä terveinä."? Terveyden haluaminen on kuitenkin aivan eri asia kuin terveyden oleminen oikea arvo. Miksi näin? Minäpä selitän.

Arvo, kuten aiemmin kerroin, on päätöstemme taustalla. Me teemme päätöksemme sen perusteella, mikä on meille tärkeää. Terveyden kohdalla päätämme esimerkiksi järjestelmällisesti tehdä järkeviä ruokavalintoja, liikumme ja menemme aikaisin nukkumaan. Halu on puolestaan toiveajattelua. Haluamme jonkin asian tapahtuvan tai muuttuvan, mutta halu itsessään ei välttämättä laita meitä toimimaan asian eteen. Esimerkiksi haluamme olla normaalipainoisia, mutta syömme jatkuvasti yli kulutuksemme, vaikka tiedämme lihavuuden olevan riskitekijä moneen sairauteen. Haluammeko silloin enemmän terveyttä vai ruokaa?

Ymmärsittekö? Asia ei tosin ole niin mustavalkoinen. Kiireisen elämämme keskellä joudumme jatkuvasti arvottamaan omia arvojamme, koska kaikkeen ei välttämättä ole aikaa. Joudumme laittamaan omat arvomme tärkeysjärjestykseen tai tekemään kompromisseja. Saattaa myös olla, että emme edes tiedä, miten toimia saadaksemme haluamamme tai jokin sisäinen tai ulkoinen tekijä estää toimintamme.

En siis tuomitse ketään heidän tekimistään valinnoista. Haluan vain kertoa omia ajatuksiani aiheesta ja laittaa teitä miettimään, mikä on oman elämänne arvojärjestys. Mitkä arvot ohjaavat teidän toimintaanne ja toimitteko niiden mukaisesti? Meidän täytyy päättää, haluammeko enemmän terveyttä, vaikka sen eteen täytyisi tehdä töitä, vai haluammeko enemmän jotain muuta, terveyden kustannuksella. Kaikkiin osa-alueisiin emme voi tietenkään vaikuttaa, mutta moneen asiaan voimme. Jokaisen täytyy vain löytää tasapaino oman elämän ja arvojen välillä. En väitä, että se on helppoa, mutta väitän, että se on mahdollista.

FYSIOTERAPEUTTI PIIA WIRSÉN
3145679-9
Luotu Webnodella
Luo kotisivut ilmaiseksi!